söndag, november 01, 2009

En dag i Köpenhamn (i fredags)

Mätt och belåten efter lunch på Wagamama, Tietgensgade 20 vid Tivoli, med fräsch asiatisk mat. Det är en restaurangkedja som finns över hela världen, som jag tidigare har besökt i London och Dublin.

Vettskrämd och illa till mods på Pusher Street i Christiania, fristaden för "alternativa livsstilar", och enligt Wikipedia Köpenhamns näst största turistattraktion. Det var långt ifrån den gröna stugidyllen som jag förväntade mig efter att ha sett bilderna i turistbroschyren. Huvva! Det är verkligen en parallell verklighet, med en helt annan stämning. Jag trodde att det var stenar och kristaller som de sålde från vissa stånd. Det var det inte.

Kanske var det så mycket folk där för att det var fredag. Det bara vällde in hålögda och luggslitna människor, och mest ungdomar. De hade väl slutat skolan för dagen.

Hundarna som sprang lösa verkade däremot må väldigt bra - lugna och fina, småhundar som stora kamphundar med nithalsband, vars snaggade, huvjackeklädda ägare stod och skakade hand med varandra. Stora skyltar överallt med överkryssade kameror.

Jag ville ändå ta en kaffe för att kunna stå och glo ett tag på det fascinerande skådespelet, även om de flesta med kaffemuggar hade en öl- eller vinflaska i andra handen, men min boyfriend vägrade.

Först flera kvarter därifrån, när folkströmmen mot Christiania tunnats ut, började vi slappna av.
(Christianias inofficiella flagga.)


Uppiggad efter en koffeinkick och vilostund på mysiga Royal Copenhagen café, vid Ströget.


Snabbt trött igen och lite less, men ändå knatandes längs med Ströget. Det finns faktiskt några affärer som vi inte har i Sverige.

Nöjd att äntligen få pimpla lite Grön Tuborg på rökiga Her er ro pub, inte så långt från Wagamama. Cirkeln var sluten. Till och med på toaletten fanns en askkopp i väggen. Det var länge sen man såg en sån. Det här var enda stället utan en enda svensk.

Sen var det dags att åka ut till Kastrup, shoppa bl.a L'Occitanes jättebra handkräm på Tax-free och flyga hem med Norwegian.

En bra dag!

1 kommentar: